משחקי התפתחות- ככה תתאימו משחקים לפי הגיל של הילד
כהורים אנחנו רוצים לעודד את ההתפתחות הטבעית של הילדים בעזרת משחקי התפתחות מתאימים, בואו לקבל רעיונות איזה משחקים להתאים לאיזה גיל ולפי רמה
כהורים כולנו רוצים לעזור לילדים שלנו להתפתח ולגדל בצורה הבריאה והנכונה ביותר, כדי לעזור לילדים להתפתח בהתאם לגיל ולרמה הקוגניטיבית שלהם נעזר הרבה במשחקי התפתחות מותאמים. כדי לא להעמיס עליכם במידע לא רלוונטי ניגש ישר לעניין, במאמר הבאה נחלק המלצות למשחקי התפתחות לפי חלוקה לגילאים מומלצים, כמובן שיש לקחת בחשבון כי החלוקה לגילאים הולכת לפי טווח ממוצע של יכולות מוטוריות וקוגניטיביות ולכן יש מקום להפעיל שיקול דעת כהורים מה מתאים יותר ומה מתאים פחות לילדכם.
משחקי התפתחות לגיל שנה
עד גיל שנה רוב המשחקים הם בסיסיים ופשוטים יותר, בסביבות גיל שנה מתחילים לעבוד יותר על פיתוח יכולות ומיומנויות. משחקים להמלצה:
1. משחקי בנייה- קוביות מגנטיות, קוביות עץ, צורות מגנטיות, לגו גדול, קוביות רכות, וכו'
2. בניית מגדלים- מגדלי כוסות לפי חלוקת גודל, השחלת מגדל טבעות וכו'
3. בימבה, הליכונים ושולחנות פעילות- משחקים אלו מפתחים את יכולות המוטוריקה הגסה ומעודדות התחלת הליכה ועמידה עצמית.
4. הך בפטיש- יש מגוון רחב של אפשרויות במשחקי הך פטיש, מוטות פלסטיק במעמד, דמויות, כדורים למסלול ועוד. גם פה מדובר בפיתוח יכולות מוטוריות ולמידה של הפעלת כוח מתון.
5. השחלת צורות- הרעיון של השחלה והתאמת צורות מגיע במגוון אפשרויות ותורם מאוד גם לפיתוח המוטוריקה העדינה וגם לשיפור היכולות הקוגניטיביות, יכולת הזיהוי, ההתאמה וההבדלים.
6. פאזל עץ ופאזל 2-3 חלקים- פאזלים מעולים לפיתוח וחידוד מגוון רחב של יכולות, החל ממוטוריקה עדינה ויכולות שכליות של תפיסה מרחבית, זיהוי צורות, התאמה וקישור.
7. מסלולי כדורים- דרדור כדורים במורד מסלול מכוון, בין אם באמצעות פטיש או לא מדובר בפעולה הגורמת לילד להבין את הרעיון של השלכות ותוצאות. פעילות מעולה לחידוד היכולות והמיומנויות השונות.
8. עבודות יצירה – מדבקות, בצק, צבעי שעווה ניתן להתאים רמות שונות של עבודות יצירה בהתאם ליכולות של הילד. אומנם אין מה לצפות מילד בגיל שנה לציורים מרשימים או עבודות בצק מורכבות, אך לתת להם להכיר את החומר, ללוש, לבדוק ולחקור זה תמיד מומלץ. בנוסף אפשר להכווין אותם למטרה לשמה החומר קיים (צבע לציור וכו') וככה לתת להם בסיס לעבודות עצמאיות בהמשך.
משחקים המתאימים לגיל שנתיים
1. משחקי התאמות- משחקי קלפים או דמויי פאזל של התאמות בין שני חלקים. התאמת צבעים מעולה להתחלה, לשלב יותר מתקדם גם התאמת הפכים, בית של החיה, חיות-אמא ובן, גדול וקטן וכו'
2. פאזלים- פאזלים מעולים בכל גיל, אך יש להקפיד להתאים את גודל ומספר החלקים לפי היכולות של הילד. במידה והילד עוד קצת מסתבך עם פאזלים גדולים יותר אפשר להישאר גם עם 4 חלקים, העיקר שינסו וילמדו ליהנות ולאהוב את החוויה.
3. משחקי דמיון- בובות, תחפושות, ערכת רופא, קופה רושמת, מטבח ובעצם כל מה שמושך ומעניין את הילדים. חשוב להקפיד שהפעילויות של הילד לא יהיו רק משחקים מאורגנים אלא גם משחק חופשי שיתן מקום לדמיון להשתולל וליצור עולמות חדשים ומקסימים.
4. משחקי לוטו- מזכיר בעיקרון את משחקי ההתאמות אך פה יש לוח עם ציורים וכרטיסיות עם אותם הציורים, על הילד להתאים את הכרטיסייה הנוחה לציור בלוח. המשחק מלמד קשר עין- יד, מחדד מוטוריקה עדינה ומפתח יכולות קוגניטיביות.
5. משחקי מטבח וניהול בית- בדומה למשחקי דמיון גם פה אנחנו נותנים לילד להביא את עולמו הפנימי לידי ביטוי, משחקים במטבח, שואב אבק, מכונת כביסה, טיפול בתינוקות ובעצם כל מה שקשור לחיי המשפחה יתנו לילד מקום להביע את עצמו, לשקף לכם מה הוא חווה ואיך הוא קולט את המצב המשפחתי (חשוב מאוד ומומלץ להסתכל על התקשורת בזמן המשחק, תוכלו ללמוד הרבה על איך הילד שלכם רואה אתכם ואת המשפחה) כמו כן גם אפשר ליזום משחקים של 'גן' ולא רק של משפחה ובכך לקבל הצצה להשקפה שלו על המתרחש בגן. מעבר לשיקוף העולם הפנימי וההבנה הסביבתית שזה חשוב מאוד בפני עצמו, משחקים מסוג זה הם גם הזדמנות מעולה ללימוד סדר וניהול בית, לדוגמא: הכנו ארוחה לבובות, לאחר הארוחה ניקח את הכלים לכיור ונסדר אותם במקום.
6. משחקי השחלה- בין אם תבחרו בהשחלת טבעות על מוט או השחלת חרוזים לחוט, העיקרון של השחלה מעולה לשיפור הקשר עין- יד והמוטוריקה העדינה.
7. משחקים לפי תחומי עניין אישיים- יש מקום להביא לילד לשתף את תחמי העניין האישיים שלו, אם יש סדרה מסוימת שהוא אוהב, דמות, שיר, תחום שמעניין אותו במיוחד וכו', תנו לו מקום גם להתייחס לכך בזמני המשחק וכן גם במשחקים שאתם קונים עבורו.
8. עבודות יצירה – מדבקות, בצק, צבעי ידיים, גואש, טושים, גירי רצפה, חול קינטי ועוד, בגיל הזה כבר אפשר להכיר לילדים מגוון הרבה יותר רחב של חומרי יצירה ולהתחיל לעבוד איתם על יצירות יותר מורכבת, כיפיות ומעניינות.
משחקים המתאימים לגיל שלוש
בגיל הזה כבר יש לנו מגוון הרבה יותר רחב של משחקים וצעצועים שאפשר להציע לילדים, בנוסף לכל מה שצוין בגיל שנתיים שלרוב עדיין מתאים מתווספים גם משחקים כמו:
1. משחקי קופסא- דומינו, משחק זיכרון, דאבל, פיקולו, משחקי מסלול מותאמים ומבחר ענק של משחקי קופסא המתאימים גם לגילאים האלו. חשוב ללמד את הילדים לשחק בצורה מסודרת, לחכות לתורם, לזרוק קובייה, להבין ולכבד חוקים, לדעת לתכנן מהלך ולדעת בין היתר גם להפסיד לפעמים.
2. משחק פטריות- זה לא חייב להיות רק פטריות אבל כל משחקי הלוח שנותנים לילדים חלקים ליצירת דוגמאות שונות מעולים לשיפור מוטוריקה, למידת סבלנות, שיפור היכולת לשבת ולהתרכז במשימה לאורך זמן וכמובן מפתח את הדמיון ונותן להם מקום להביע את הצד היצירתי שבהם.
3. כלי עבודה- תנו להם "לתקן" בכיף את הבית, זה יכול באותה מידה להיות ערכת רופא או כל דבר אחר. אבל כאשר הילד מעוניין לשחק במקצוע מסוים כדאי לזרום אתו, להשתתף במשחק ולאפשר לו לערב את הבית ובני המשפחה בעולם הפנימי והדמיוני שלו.
4. בית בובות- בית בובות, ברביות, דמויות פעולה, מסילת רכבת, תחנת כיבוי, תחנת משטרה או מנחת מטוסים.. זה ממש לא משנה למה הילד מתחבר העיקר שניתן לו מקום להביע את העולם הפנימי שלו וללמד אותו האנשת דמויות ובניית מסגרת עלילה ואופי. למשחקי דמיון דרך בובות תפקיד מאוד חשוב בהתפתחות ומשחקים אלו יכולים להימשך גם לאורך שנים ועד לגילאים די מבוגרים. תעודדו את זה, תתנו להם מקום לייצר עולם קסום משלהם לפי החוקים והכללים שלהם.
5. משחקי הרכבה ובנייה- לגו, קוביות, מגנטים, קשקשים ועוד ועוד.. אין גיל מבוגר מידי לבנות מגדלים, טירות, ערים ותחנות שיגור לחלל. הרעיון שהופך לתכנון שהופך לבנייה- יש פה תהליך עבודה מורכב המצריך תכנון מראש ולעיתים גם תכנון מחדש תוך כדי פעולה. מאוד חשוב, מאוד מלמד ובעיקר מאוד מהנה.
6. משחקי זיהוי של מספרים ואותיות- הגענו לגיל שאפשר להתחיל לעבוד על זיהוי ויצירת סדר של אותיות ומספרים. כמובן הכול בהתאם ליכולות ולרצון של הילדים, לא כדאי ללחוץ בנושא אלא ללכת עם הסקרנות הטבעיות של הילדים ולזרום עם הקצב שלהם.
7. משחקים ממוקדים תחומי עניין- חלל, מרפאה, חיות, דינוזאורים, נסיכות, פיות ועוד ועוד… כל העולם פתוח בפניהם וכבר יש מקום מאוד גדול לתת לילדים לבחור מה הם רוצים לשחק לבד, מה מעניין אותם ומה הם רוצים לעשות.
אהבתם? קראו עוד בנושא –
ארוחות לילדים: בואו לגוון ולקבל רעיונות לארוחות שילדים אוהבים