טיפול רגשי לילדים – איך להתאים טיפול נכון ואפקטיבי גם לילדים קטנים
טיפול רגשי לילדים הוא נושא מאוד רגיש ועדין ויש לגשת אליו בצורה נכונה, במאמר הבא נסביר מהם מבני הטיפול ונפרט על כל מה שצריך לדעת בנושא
כאשר מדובר בנפש העדינה של הילדים הקטנים יש הרבה גורמים משתנים שיכולים לגרום לצורך בטיפול רגשי לילדים, לפני שאתם רצים לחפש פסיכולוג ילדים או טיפול מתאים בואו להבין קצת מה יכול להשפיע ואיזה סוגי טיפול הכי מתאימים לפי סוג הבעיה.
גורמים נפוצים לפניה לטיפול רגשי לילדים
הורים רבים מרגישים שילדיהם זקוקים לעזרה מקצועית רגשית במקרים של שינוי משמעותי בחיים, בעקבות אירוע קיצוני מבחינה רגשית, בעקבות שינוי התנהגותי חריג ועוד. אחת הפניות היותר נפוצות לטיפול רגשי דווקא בגילאים היותר צעירים היא בעקבות שינוי במצב המשפחתי, לדוגמא:
- לידה של אח קטן
- גירושים של ההורים
- אובדן של מישהו קרוב
- מעבר דירה עם קשיים
- מעבר והכנה לכיתה א'
- ריבים בתוך המשפחה
כמובן שאלו רק כמה דוגמאות ויש עוד סיבות רבות שהורים פונים לייעוץ מקצועי ולטיפול רגשי עבור ילדיהם, לא בהכרח רק סיבות משפחתיות. לעיתים יש רצון לתת מענה לבעיות רגשיות של הילד עם עצמו או מול הסביבה, לדוגמא:
- במצב של חרדה חברתית
- במצב של קושי בהתמדה ומילוי משימות
- במצב של התקפי היסטריה קיצוניים
- במצב של בעיות חברתיות כמו חרם
- במקרים של התנהגות אלימה
- במקרים של שינוי קיצוני בדפוס ההתנהגות של הילד
חשוב לזכור – ילדים הם לא מבוגרים קטנים
ילדים רואים ומבינים את העולם בצורה אחרת מהמבוגרים, אין להם את כל המשאבים הרגשיים להתמודד עם סיטואציות שונות שהם עומדים מולן. לכן יש מקרים בהם ההורה או הסביבה לא עשתה משהו 'חריג' אך הילד מבחינתו חווה חוויה רגשית מאוד קיצונית ולכן מגיב בהתאם.
זה לא הגיוני לצפות מילדים להגיב ולהתנהג בצורה בוגרת מעבר ליכולת שלהם, הם עושים את הכי טוב שהם יכולים ויודעים כדי להגיב באותו רגע לסיטואציה בה הם נמצאים, זה תפקידנו כמבוגרים לעזור להם להגיע לתוצאות הכי טובות ולחזק את הכלים והמשאבים הזמינים שיש להם.
כל סוג של טיפול או ייעוץ צריכים להיעשות בהתאמה לגיל הילד, למצב הרגשי שלו, ליכולות הקוגניטיביות שלו ולעוד משתנים רבים שיכולים להיות אחרים ממקרה למקרה.
השפעות שונות אצל ילדים
כמו שאמרנו, ילדים הם לא מבוגרים קטנים ועומדים לרשותם פחות כלים להתמודד עם סיטואציות מאתגרות יותר. במקרים רבים תקשורת נכונה בתוך הבית יכולה לתור בעיות רגשיות רבות כאשר הן 'עדיין בחתולים' ובכך לא תגיעו למצב בו יש צורך בטיפול רגשי עבור הילד עצמו מלכתחילה.
לדוגמא: ילד ששבר צלחת ואמא אמרה לו 'אני כועסת עלייך' או 'אני מאוכזבת ממך' לא בהכרח מצליח באותו רגע שהוא נמצא במצב רגשי קיצוני, להבין כי הכוונה היא למעשה עצמו ויכול לפרש את הכעס או האכזבה עליו כבן אדם. יותר מכך, ילד במצב רגשי קיצוני בו הוא נבהל מהרעש החזקה או מהצעקה של אמא יכול לקבל את אותו מפשוט כ'אמא כועסת אני אני רע', מאותו רגע והלאה גם אם לא באמת קרה כלום, הילד יכול לחיות בתחושה ואמונה שהוא פשוט רע. נכון שזה נשמע קיצוני מאוד והדבר יעשה בלא מודע של הילד, אבל במקרים רבים לאורך החיים הילד יכול לצאת מנקודת הנחה כי הוא רע ומעשיו ורגשותיו יהיו מושפעים באותה תחושה קשה.
כדי למנוע את התרחיש הבעייתי הזה, חשוב להקפיד לדבר בשפה נכונה ופשטנית מולם, לדוגמא באותו מקרה שאמא גם כועסת ונסערת (וזה בסדר כולנו בני אדם ומותר לנו גם לכעוס) האמא יכולה להעביר את אותו מסר בצורה ספציפית וממוקדת יותר כמו- 'אני כועסת שהשתוללת ושברת את הצלחת' או 'אני מאוכזבת שלא הקשבת ולכן הצלחת נשברה'.
בצורה זו הכעס או האכזבה מופנים כלפי סיטואציה והאירוע ספציפית, ויותר חשוב הם מופנים כלפי ההתנהגות אותה הילד הפגין ולא כלפיו אישית כאדם. בנוסף לשינוי הניסוח, לאחר משפט כזה מומלץ לתת גם הכוונה חיובית לעתיד, כמו- 'אני מאמינה שבפעם הבאה תזכור לא להשתולל עם צלחת ביד'. במקרה כזה גם הכעס היה ממוקד וגם הילד מבין כי למרות שעכשיו הוא עשה משהו לא בסדר, אין זה מעיד על האמון שלכם בו להשתפר ולהתנהג בצורה אחראית יותר בעתיד.
מבנה טיפול רגשי לילדים
טיפול בילדים נעשה בעיקר דרך משחקים, בזמן שהילד משחק גם במשחק בובות רגיל הוא משקף הרבה מהעולם הפנימי שלו ומהחוויות שחווה ביומיום דרך הבובות. זאת רק דוגמא כמובן וזה מתפקידו של המטפל להתאים את סוג המשחק לתחביבים, לאופי ולמשיכה של הילד. כמו גם טיפול באומנות, ציור, פיסול, תאטרון, מוזיקה וחיות שחושפים גם הם הרבה על עולמו הפנימי וניתן בעזרתן לתת מענה לחיזוק הילד ולהתמודדות עם הבעיות השונות.
יש גם טיפולים יותר ממוקדים לילדים כמו עבודה עם שיטת NLP בהתאמה לילדים, טיפול CBT לילדים, עבודה בשיטת ABA מותאמת או עבודה עם פסיכולוג ילדים קליני. כל השיטות כולל טיפול באומנות או בבעלי חיים יכולים להיות מענה מעולה עבור קשיים רגשים כאלה ואחרים, יש לבחור בשיטה ובמטפל אליו אתם מתחברים ביותר ושיכול לתת מענה הכי נכון ומתאים עובר הילד.
ביטחון ואמון בזמן טיפול
הבסיס לכל טיפול מוצלח הוא אמון וביטחון בין המטפל למטופל. כאשר מדובר בילדים צעירים הביטחון מתחיל קודם כל מההורים, כדי שהילד ירגיש בנוח ההורים צריכים קודם כל להפגין ביטחון ואמון במטפל, רק אז הילד יתחיל גם הוא להרגיש מוגן. יש מטפלים וסוגי טיפול בהם ההורים נוכחים בחדר אך יש גם סוגים בהם ההורים יתבקשו לחכות בחוץ, במקרים כאלו ההורים צריכים לקבל את הבקשה ולא לחוץ לא על הילד ולא על המטפל לחשוף את מהלך השיחה או המשחק בניהם. במידה ונאמר משהו שדורש שתדעו המטפל יעדכן אתכם, במידה ולא תסכמו על המטפל שהוא יודע מה הוא עושה ורוצה לשמור על הפרטיות והאמון מול הילד.
תקשורת פתוחה מול גורמים רלוונטיים
כדי שהמטפל יוכל לעזור לילד בצורה המיטבית יש צורך בתקשורת ושיתוף מלא מצד ההורים ולפי צורך גם מצד גורם ישיר מהמסגרת החינוכית. במידה והבעיות שהביאו את הילד לטיפול הן חברתיות או התנהלות במסגרת החינוכית יש מקום לתקשורת וייעוץ גם מול הגורמים המעורבים.
לדוגמא: ילד שמגיב באלימות לתסכול מקושי בשיעור מסוים. אותו ילד יכול לבנות ביחד עם המטפל 'תוכנית פעולה' למצבים בהם הוא מרגיש מתוסכל במהלך השיעור, אך במידה ואין תקשורת והסבר ישיר מול המורה בכיתה הילד יוכל להיתקל בדחייה ובשינוי התוכנית אותה בנה כדי לעזור לעצמו להגיב נכון באותה סיטואציה. לכן יש מקום לשיח פתוח וכנה עם המורה ושיקוף המצב כמו שהוא כדי לתת לילד את המענה והתמיכה המקיפה לה הוא זקוק.
טיפול משפחתי והדרכת הורים
במקרים רבים טיפול בילד יעשה דווקא דרך המשפחה, בהדרכת הורים או בטיפול משפחתי ההורים הם אלו שיקבלו כלים נכונים ומתאימים יותר להתמודדות בסיטואציות השונות (כמו הדוגמא עם הצלחת שנשברה). כיוון שההורים הם דמויות הסמכות הכי משמעותיות בחייו של הילד והם מכירים אותו יותר טוב מכולם, צורת טיפול זו יכולה להיות מאוד אפקטיבית ולתת מענה לתווך הרחוק יותר. אם ההורים מקבלים כלים נכונים להגיב, להתמודד ולייצר שינוי התנהגותי או רגשי אצל הילדים, לא יהיה צורך לחזור לטיפול בכל אירוע חריג שיקרה כיוון שההורים עצמם ידעו להגיב ולהתנהל בצורה כזו שתמנע בעיות רגשיות עוד לפני שהם מתרחשות.
הכוונה אישית
אז אחרי שהסברתי את החשיבות של טיפול רגשי נכון ומהם סוגי הטיפול המוצעים עבור ילדים תרשו לי להציג את עצמי, קוראים לי זואי אמיר ואני מטפלת התנהגותית בשיטת ABA, מטפלת רגשית בשיטת NLP ובקרוב גם מטפלת בפסיכותרפיה, CBT ועם בסיס להדרכת הורים. כבדתי עם ילדים רוב חיי ואני עובדת בצורה ממוקדת יותר עם ילדים בעלי צרכים רגשיים שונים למעלה מ5 שנים.
עבדתי עם ילדים עם מגוון בעיות רגשיות ובין היתר גם עם ילדים על הספקטרום האוטיסטי, ילדים עם הפרעות התנהגות קשה, חרדות, התקפי אלימות קשים, ילדים הסובלים מבידוד חברתי וחרם וילדים עם עיכוב התפתחותי. אני בעצמי אמא לילדה מדהימה בת כמעט 4 ומבינה מעל הכול את החשיבות של מענה נכון ומתאים תוך תקשורת נעימה וחיובית כלפי הילדים.
יצירת קשר לגבי טיפול רגשי לילדים וייעוץ
אז במידה ואתם מרגישים כי ילדכם נמצא במצוקה רגשית קשה או זקוק להכוונה וטיפול אני מזמינה אתכם לפנות אלי בהודעה פרטית בעזרת הקישור בכפתור הבא ולקבל הכוונה אישית. בעקבות משבר הקורונה, הליווי והייעוץ יכול להיות גם טלפוני לאחר פגישת הכרות ראשונית.
לשיחת ייעוץ והכוונה ללא עלות לחצו כאן עכשיו
אהבתם את המאמר? בטח תאהבו גם –
סדר יום לתינוקות: למה זה כל כך חשוב ועל מה צריך להקפיד
ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים- איך אפשר לעזור ולבסס ביטחון מגיל צעיר