ויסות חושי אצל ילדים: מתי יש בעיה ואיך אפשר להתמודד עם זה?
בעיה של ויסות חושי אצל ילדים יכולה להתבטא בשלל צורות אך התוצאה קבוע- הילד חווה מצוקה רגשית קשה. בואו לגלות מה זה אומר ואיך לאבחן כדי לעזור
מה זה בעצם ויסות חושי ואיך זה בא לידי ביטוי אצל ילדים?
הכוונה במונח ויסות חושי היא היכולות של החושים השונים שלנו להעביר מסרים תואמים ומדויקים לגבי הגירויים השונים (בין אם גירויים חיצוניים או פנימיים). לפי מחקרים שנערכו בנושא נמצא כי כ-15% סובלים מרמה כזו או אחר של מבעיית ויסות חושי אצל ילדים. ויסות חושי קיים בצורה מועטה אצל תינוקות ונבנה ומתפתח לאורך השנים, כמו גם הויסות הרגשי וההתנהגותי.
יש שני סוגים שונים של קשיים בויסות חושי אצל ילדים קטנים:
- רגישות יתר: מסרים שעוברים בצורה עוצמתית מידי כמו- רעשים חזקים, בעיה עם מרקמים שונים, בעיה עם מאכלים מסוימים, בעיית ויסות טמפרטורה, בעיה עם בדים או מגע שונה כמו מים, חול, אבנים וכו'
- תת רגישות: מסרים שלא נקלטים כמו שצריך או מתפספסים- חוסר תגובתיות לקול, מגע וכו' הנאה מרעשים חזקים במיוחד, בעיה עם תחושת כאב, קור או פחד
איך נזהה את הבעיה אצל ילדים?
בעיית ויסיות חושי אצל ילדים עלולה להתפרץ בתור התקפי זעם, בכי, התפרצויות, צעקות, הימנעות ממקומות או דברים חדשים, כעס ואפילו תוקפנות ואלימות. כאשר לילד יש בעיה עם קליטה בחוש מסוים נוכל להבחין כי הוא מנסה לכסות ולהגן על איבר הקליטה של אותו חוש בעייתי, לדוגמא, כיסוי עיניים, אוזניים, עיניים או אף. בנוסף עם הילד נמצא במקום שמעמיס עליו רגשית הוא עלול לנסות לברוח משם.
כמו כן, ילדים הסובלים מבעית ויסות חושי ימנעו מלנסות דברים חדשים, ללכת למקומות חדשים, לאכול דברים מסוימים וכו'. במידה וקיים חשש סביר כי לילד יש בעיה רצוי לפנות בהקדם לאיש מקצוע על מנת לקבל אבחנה ולהתחיל לטפל בכך כדי שהילד לא יצטרך לחיות במצוקה.
מומלץ לטפל בבעיה בשלב מוקדם ככל שאפשר כדי שלא תתפתח הפרעת קשב וריכוז בעקבות כך, כאשר ילד מוצף בתחושות קשה מאוד לשמור על ריכוז ולהתמקד בדבר אחד מה שיכול לגרום להפרעת קשב וריכוז קשה בעתיד.
על הטיפול לעשות אך ורק על ידי איש מקצוע שיכול להעניק לילד את הכלים המתאימים כדי שיוכל להתמודד נכון עם התחושות והרגשות שלו ולוודא שהבעיה לא תפגע לו ברמת התפקוד. יתרון משמעותי מאוד באבחון וטיפול כבר מגיל צעיר זה שלילד תהיה הזדמנות וזמן ללמוד איך לשלוט ולחיות בשלום גם עם הבעיה בויסות החושי ובויסות הרגשות.
אהבתם? קראו עוד בנושא –
תיק לחדר לידה: כל מה שכדאי לקחת ללידה ולשהות בבית חולים
סידור ארונות לילדים: איך לשמור על הארון מסודר גם לאורך זמן