חרדת נטישה תינוקות: איך להתמודד עם התקופה המאתגרת
חרדת נטישה תינוקות היא שלב טבעי בהתפתחות הילד, למרות שזה טבעי מדובר בתקופה לא קלה ובעזרת מספר כלים תוכלו להקל ולעזור לילדכם לעבור את זה בשלום
בדרך כלל בסביבות גיל שמונה חודשים עד לגיל שנה הקטנטנים מתחילים להבין שהם ישות נפרדת מההורים ובאותו זמן מבינים את המקום והמשמעות של הורה כלפיהם. כחלק מההבנה שהם נפרדים מההורים מגיע הפחד שאם ההורה הולך הוא יכול גם לא לחזור. מדובר בשלב התפתחותי טבעי שכל הילדים עוברים אך אין זה הופך את חרדת נטישה תינוקות לתקופה קלה.
איך תדעו שלילדכם יש חרדת נטישה תינוקות ואיך תוכלו לעזור לו להתמודד?
בין גיל שמונה חודשים לגיל שנה בממוצע תשימו לב שהילד בוכה בכל פעם שאתם יוצאים מהחדר או נעלמים מתווך הראייה שלו. במקביל סביר שהוא יתחיל לזחול אחריכם לכל מקום, לדרוש הרבה להיות על הידיים ולבכות בכל פעם שתניחו אותו. שוב, מדובר בשלב טבעי בהתפתחות הילד אך למרות הקושי עבורנו כהורים יש לזכור כי הילד נמצא בעיצומו של משבר מאוד לא קל וצריך לעזור לו להתמודד ולעבור את השלב הזה בדרך הקלה ביותר.
הדרכים להקל על הילדים ולעזור להם לעבור את השלב בקלות
- משחקי "קוקו"- תתחילו ממשחק שאתם "נעלמים" מולו, בין אם מסתתרים מאחורי אובייקט דומם או מאחורי הידיים. לאחר תקופה תוכלו גם לצאת 'להסתתר' מחוץ לחדר ולחזור לחדר ככה שהילד יתרגל וילמד שההורים "נעלמים" אבל תמיד חוזרים, הבנה זו תקל עליו בהבנה שגם כאשר ההורים "נעלמים" לפרקי זמן ארוכים יותר הם תמיד יחזרו בשבילו.
- הכנה מקדימה- תכינו את ילדכם שאתם בדרך לצאת ושוב תיפרדו לפני שאתם יוצאים ביחד עם ציון הזמן בוא תחזרו, לדוגמא: " אמא הולכת עכשיו, תהנה בגן ואני אחזור אחרי ארוחת הצהריים". גם אם הילד לא לגמרי מבין את כל מה שאמרת ההכנה של אמא הולכת וחוזרת תעזור לו להכיל את הסיטואציה. כמו כן, גם אם הילד לא מבין מה היא ארוחת צהריים אם הזמן הוא יתחיל לקשר בין האירועים וככה גם יפתח את אוצר המילים שלו, גם יחזק את ההבנה הסביבתית שלו וגם ידע למה לצפות ומתי.
- הכרות מוקדמת- לפני שאתם משאירים את ילדכם במקום חדש או עם אדם אחר תדאגו שהם מכירים את המקום ואת האנשים ומרגישים בנוח איתם.
- שמירה על אווירה רגועה ונעימה- כאשר הסביבה לחוצה גם הילד אוטומטית אז מן הסתם כאשר הסביבה רגועה ומחייכת גם הילד מרגישה בטוח יותר. כאשר אתם נפרדים מהילד תנסו להגיד דברים כמו "יהיה לך ממש כיף" או "אני בטוחה שתהנה מאוד" כדי לתת לו תחושה שאתם רגועים וכך גם הוא יירגע מעט.
- שמירה על שיח בוגר ומעודד- אם לילדכם היה קשה אל תנזפו בו או תדברו עליו עם אחרים מעל הראש לו, תנסו לעודד אותו ולהגיד דברים כמו "אני יודעת שניסית וכל הכבוד שחיכית" או "מחר אני בטוחה שתצליח אפילו יותר טוב!", תמיד לשמור על גישה מעודדת ותומכת כדי שלא יקבל את התחושה שהרגשות שלו לא מקובלים על הסביבה.
- שיתוף פעולה עם הצורך בחפץ מעבר- אם לילדכם יש חפץ מעבר שעוזר לו להירגע ומעניק לו ביטחון, תאפשרו לו ללכת עם החפץ לכל מקום שבו זה יעזור ויקל עליו. חפץ המעבר מקושר אצל ילדים רבים להורים ולמעניק להם ביטחון.
אהבתם ? קראו עוד בנושא –
טעימות לתינוקות: מתי כדאי להתחיל ומה כדאי לתת קודם
ארוחות לילדים: בואו לגוון ולקבל רעיונות לארוחות שילדים אוהבים